Reklama
  • Poniedziałek, 4 listopada 2013 (12:00)

    Atopowe zapalenie skóry: Co jeść, a czego unikać

Choruję na atopowe zapalenie skóry (AZS). Jak powinna wyglądać moja dieta przy tym schorzeniu? Halina z Lublińca

W atopowym zapaleniu skóry powinno się stosować tzw. dietę eliminacyjną. Polega ona na wykluczaniu z jadłospisu wszystkich produktów potencjalnie uczulających.

Najczęściej są to: mleko krowie, owoce cytrusowe, jajka, seler, miód i orzechy. Uczulają też wszelkie barwniki i chemiczne dodatki do żywności.

Reklama

Produkty, które z kolei można jeść bezpiecznie to: oliwa z oliwek, gorzka czekolada, ryż, sałata, brokuły, ziemniaki, a z mięs – jagnięcina.

Rewia
Więcej na temat:produkty | zapalenie

Zobacz również

  • Na opryszczkę pomaga mi maść, którą sama robię. Podpalam zapałkę, palącą się kładę na białym talerzyku. Wypalając się, tworzy na nim brązową substancję, którą smaruję zmianę na ustach.... więcej

Wasze komentarze (1)

Dodaj komentarz
Monika

~Monika -

Dieta jest podstawowym narzędzie w walce z alergiami. Bez wyeliminowanie produktów które nas uczulają trudno oczekiwać jakiejkolwiek poprawy. Ważne jest też to żeby odżywiać się zdrowo- naj njmniej produktów wysoko przetworzonych, jak naj mniej produktów zawierających konserwanty. Dieta powinna być bogata w owoce warzywa(witaminy) oraz kwasy omega3 i omega6. W walce z alergiami pomagają też probiotyki najlepiej wybrać takie które mają specjalnie przygotowany skład i które sprwadzają się w przypadku alergii. Dobry jest np. latopic i też niezły w smaku. Chyba jako jedyny polecany jest dla alegików.