Reklama
  • Poniedziałek, 4 listopada 2013 (12:00)

    Atopowe zapalenie skóry: Co jeść, a czego unikać

Choruję na atopowe zapalenie skóry (AZS). Jak powinna wyglądać moja dieta przy tym schorzeniu? Halina z Lublińca

W atopowym zapaleniu skóry powinno się stosować tzw. dietę eliminacyjną. Polega ona na wykluczaniu z jadłospisu wszystkich produktów potencjalnie uczulających.

Najczęściej są to: mleko krowie, owoce cytrusowe, jajka, seler, miód i orzechy. Uczulają też wszelkie barwniki i chemiczne dodatki do żywności.

Reklama

Produkty, które z kolei można jeść bezpiecznie to: oliwa z oliwek, gorzka czekolada, ryż, sałata, brokuły, ziemniaki, a z mięs – jagnięcina.

Rewia
Więcej na temat:produkty | zapalenie

Zobacz również

  • Każda z nas chciałaby móc pochwalić się ładnymi płytkami nie tylko u dłoni, ale także u stóp. Często, by osiągnąć ten cel, musimy najpierw zwalczyć grzybicę. więcej

  • Oceń tekst

    Ocen: 12

Wasze komentarze (1)

Dodaj komentarz
Monika

~Monika -

Dieta jest podstawowym narzędzie w walce z alergiami. Bez wyeliminowanie produktów które nas uczulają trudno oczekiwać jakiejkolwiek poprawy. Ważne jest też to żeby odżywiać się zdrowo- naj njmniej produktów wysoko przetworzonych, jak naj mniej produktów zawierających konserwanty. Dieta powinna być bogata w owoce warzywa(witaminy) oraz kwasy omega3 i omega6. W walce z alergiami pomagają też probiotyki najlepiej wybrać takie które mają specjalnie przygotowany skład i które sprwadzają się w przypadku alergii. Dobry jest np. latopic i też niezły w smaku. Chyba jako jedyny polecany jest dla alegików.